3 vanliga fel bloggar egör

 Drömmer du om att driva en framgångsrik blogg? Det är du inte ensam om. Att vara proffsbloggare, eller yrkesbloggare som det också kan kallas, är en rent drömyrke. Det kan jag gå i god för – jag har haft mitt bloggande som heltidssysselsättning sedan 2010 och älskar det.

 

 

Jag har genom åren publicerat massor av tips på saker du kan göra för att bli en bättre bloggare. I den här bloggposten tänkte jag istället ta upp tre väldigt vanliga fel som många bloggare gör, när de satsar på att bli framgångsrika. Att tjäna pengar på ditt bloggande är inget som händer över en natt. Det är ett tufft.

Om du vill läsa mer om hur du blir en bättre bloggare ta en titt i mitt arikelarkiv Lär dig blogga. Där hittar du massor av artiklar om att blogga. Du kan också läsa min senaste artikel om 8 tips för att lyckas med din personliga blogg.

 

Så här kommer alltid ett par fel som bloggar ibland gör!

 

1. Skriver om något de inte är intresserade om

 

Det här ser jag ofta. Någon vill skapa en framgångsrik blogg, och man har då letat upp ett ämne som man vet är rätt hett, för att skriva om detta. Problemet är bara att bloggaren inte har något som helst intresse av ämnet. Man bloggar helt enkelt av fel skäl.

 

Det märks väldigt tydligt att bloggaren inte är intresserad, för det avspeglar sig väldigt tydligt i texterna – kanske inte för själva bloggaren, men för oss som läser det framgår det uppenbart. Det saknas glöd i texterna. Ibland försöker man fixa detta genom att skriva väldigt positivt och med en fejkad entusiasm. Då blir det bara överdrivet och fullkomligt menlöst.

 

2. Startar en blogg för att tjäna pengar

 

Även detta är vanligt, speciellt numera då det faktiskt finns bloggare som tjänar pengar på sin blogg. Vad man gör är att hitta ett område som man vet att det finns mycket annonspengar inom, och sedan startar man en blogg om detta.

Precis som när man skriver om något man inte är intresserad av, blir innehållet förskräckligt tråkigt. Ibland är ämnena alldeles för nischadd mot specifika produkter, och vissa produkter går det helt enkelt inte att skriva intressant om. Det finns till exempel en handfull svenska bloggar som är helt inriktade på Converseskor. Seriöst. Hur läsvärda tror du att de bloggarna är?

 

Syftet med dessa smala bloggar är att positionera sig i sökmotorer på fraserna, exempelvis Converseskor, för att sedan tjäna pengar på att driva vidare trafiken till e-butiker som säljer produkterna. Resultatet är en så kallad spamblogg, som bara förstör sökresultaten. Det är affiliate- och SEO-marknadsföring när den är som sämst.

 

Men det finns så klart bredare bloggar som mycket väl hade kunnat fungera om det inte vore för att bloggaren enbart är ute efter att tjäna pengar. Materialet blir inte bra. Sådana bloggar dör alltid efter ett par månader när personen tröttnat, eftersom de inte tjänat några pengar på det. Att tjäna pengar kräver massor av arbete och tålamod, och det har man bara om man brinner för ämnet.

 

3. Tillför ingenting, utan bara rapporterar

 

En del bloggar tillför ingenting, utan publicerar bara kortare notiser där man citerar och hänvisar till andra källor. Den här typen av bloggar kan aldrig bli framgångsrika eftersom de inte tillför något. Det finns dock ett undantag, och det är om det är ett smalt ämne som det inte finns många självklara konkurrenter inom. Då kan en sådan sajt vara intressant för att få alla nyheter samlade på ett ställe, men för att det ska fungera måste bloggen vara väldigt aktiv.

 

Försök alltid att tillföra någonting även när du skriver om något du läst på en annan sajt. Det kan vara din personliga åsikt, eller en bra samling av länkar till mer läsning om ämnet. Ännu hellre gör du något större av det, och intervjuar relevanta personer. Gör din egen research för att tillföra mer, eller annorlunda, fakta och åsikter. 

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Acceptera”.