Så ni har valt Joomla! för att skapa er nya webbsida?
Men det finns ett problem: om vi sätter igång vår webbsida med Joomlas baskonfiguration, så kommer många av de tusentals personerna som skulle kunna vara intresserade av webbsidan att inte hitta den, eftersom länkarna inte kommer kunna komma till top-positionerna i sökmotorer. Vi hjälper er att sökmotoroptimera Joomla!
Under de senaste åren har vi skapat många webbsidor med Joomla! och delar nu med oss av vår erfarenhet med sökmotoroptimering.
1. Var säkra på att ni har valt rätt server.
Ni bör börja med det här steget, eftersom det är mycket viktigt.
För att bli av med onödiga problem och huvudvärk, använd en Apache server med installerad mod_rewrite för Joomla! webbsidor. Det avspeglas positivt på er webbsidas positioner i sökmotorer.
2. Byt namn på htaccess.txt till .htaccess
Eftersom vi tänker använda oss av omskrivning av URL och göra adresserna finare, så bör vi byta namn på filen htaccess.txt till .htaccess eftersom just det namnet behövs för Joomla! och mod_rewrite.
3. Gör adresserna mer passande för SEO och aktivera omskrivning av URL
Den här operationen ska göras i kontrollpanelen för Joomla! I avdelningen Globala inställningar behöver ni hitta SEO-inställningar och aktivera ”Aktivera SEO” (Use URL Rewriting).
Resultatet kommer att bli att all automatiskt genererad slumpmässig text blir borttagen från URL-adresserna. Istället kommer pseudonymer som anges vid skapandet av sidorna användas.
Omskrivning av URL kommer att ta bort /index.php/ från adresserna. För det behöver ni kunna använda mod_rewrite och ni behöver filen .htaccess. För att aktivera omskrivningen av URL behöver ni aktivera punkten ”Använd mod_rewrite” (Use URL Rewriting).
4. Ta bort "/images/" från Robots.txt
På grund av en mystisk anledning, så brukar Joomla! säga i Robots.txt filen att sökmotorer ska ignorera bilder, vilket påverkar sökmotoroptimering negativt. Därför rekommenderas det starkt att ta bort raden /images/ från robots.txt
5. Installera redigeraren JCE
Redigeraren JCE är gratis och har en stor mängd olika användbara funktioner som hjälper er med sökmotoroptimering. Den har en bekväm interface och är mycket bra att ha.
6. Använd Alt taggar och ange bildstorlek.
Detta tips gäller inte bara för Joomla! och är mycket viktigt. Redigeraren JCE låter er lägga till alternativ text till bilder, som användaren sedan ser om bilden exempelvis inte kan laddas. En angiven bildstorlek låter sidan laddas snabbare.
Om anslutningen är långsamt så kommer det behövas en viss tid för att ladda grafiskt material. Om vi anger dess storlek så kommer webbläsaren att visa en vit rektangel där under laddningen, vilket låter webbsidan laddas snabbare så att användaren har tid att exempelvis se texten på sidan och inte stänger den innan den har laddats färdigt.
7. Kontrollera Meta-information.
Meta-tag nyckelord har inte samma betydelse som förut, men description title är fortfarande viktiga element i sökmotoroptimering.
8.Välj ett domännamn med www. Eller utan det och använd omdirigering.
Till skillnad från WordPress så gör inte Joomla! automatisk omdirigering mellan versionerna av webbsidan med www. Och utan www. Det är ett klassiskt problem med den här plattformen, som går att lösa med hjälp av filen .htaccess.
För att göra omdirigering från domännamnet utan www. Till domännamnet med www. Behöver ni lägga till följande i .htaccess:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
För att göra omdirigering från domännamnet med www. Till domännamnet utan www. Behöver ni lägga till följande i .htaccess:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} www.yourwebsitehere.com
RewriteRule (.*) http://yourwebsitehere.com/$1 [R=301,L]
9. Var uppmärksamma när ni göra innerlänkar.
Dubblering av innehåll kan leda till allvarliga problem med webbsidor grundade på Joomla!
Använd exakta länkar till inre resurser för att motverka detta.
Ni behöver alltså bara använda länkar till er sida med www. Eller bara använda länkar utan www. Beroende på vad ni valde i det föregående steget. Era länkar ska antingen alltid sluta med / eller aldrig sluta med det. Ni behöver antingen alltid skriva .html i länkarna eller aldrig skriva det. Länkarna som leder till webbsidan måste vara av samma typ.
Vi kan tyvärr inte påverka hur andra webbsidor länkar till oss, men vi kan ge de ett bra exempel på hur vi vill att det ska se ut. Om ni har hittat en felaktig länk till er webbsida hos någon annan så kan ni använda omdirigering för att den ska leda till rätt adress.
10. Gör er webbsida snabbare
Tyvärr är Joomla! ett ganska långsamt system, men vi kan göra det mycket snabbare genom att göra tre viktiga saker: Tvinga webbläsare att använda sig av cache, aktivera Gzip komprimering och komprimera bilder.
10.1 Tvinga webbläsare att använda sig av cache
VI behöver säga till webbläsarna vilka filtyper de ska placera i cache och hur länge de ska behålla dem där. För det kan ni lägga till följande kod i filen .htaccess:
ExpiresActive On
ExpiresByType text/html "access plus 1 seconds"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 years"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 months"
ExpiresByType image/png "access plus 1 months"
ExpiresByType text/css "access plus 1 months"
ExpiresByType text/javascript "access plus 1 months"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 months"
ExpiresByType image/ico "access plus 1 months"
Om ni behöver ändra tiden efter era önskemål, så kan ni göra egna korrigeringar i koden.
10.2. Aktiver Gzip
Användning av Gzip komprimering tillåter er att göra laddningen av sidor snabbare på användarnas datorer.
För att aktivera Gzip i Joomla! behöver ni gå till Globala inställningar > Server och sätta GZIP-komprimering av sidor (Gzip compression) i läget ”Ja”
Detta kommer endast fungera om ni har mod_gzip installerad på er server.
Beroende på server, så kommer ni kanske kunna ha möjlighet att sätta inställningar för komprimering av filer i kontrollpanelen för webbsidor. Vi rekommenderar er att kontakta ert webbhotell för mer information om detta.
10.3. Optimera komprimering av bilder
Webbdesigners bör aldrig glömma att komprimera bilder, oberoende på om de använder Joomla! eller inte. Det är för ofta så att man behöver ladda bilder med storleken 350 kb när man öppnar en webbsida, även fast de hade kunnat vara 25 kb utan att tappa någon kvalité. Om ni inte är bekväma med Adobe Photoshop, så kan ni använda er av verktyget Google Page Speed för komprimering av bilder.
Med hjälp av de tre metoderna nämnda ovan och lite andra små metoder lyckas vi få högre än 95 i betyg på Google Page Speed, vilket vi är väldigt stolta över. Många av våra Joomla! webbsidor är till och med snabbare än våra webbsidor med WordPress.
11. Installera Xmap
Xmap är den bästa komponenten för att göra sitemaps som vi någonsin har sett.
Det instrumentet genererar lätt högkvalitativa XML och HTML sitemaps och det har även insticksmoduler för andra Joomla! komponenter, som Virtuemart och sh404sef.
Gå till Xmap efter installationen och skapa en ny sitemap. Välj de elementen som ni själva vill ha med och gör prioriteter. Tryck på spara och så är er nya sitemap färdig! Efter det kan ni välja element för er HTML-sitemap och placera länkar i XML-sitemap för att lägga till det i Verktyg för webbansvariga
12. Bonus: SEO-komponenter som gör ert liv lättare
Vi tycker att det är lättare att arbeta med sökmotoroptimering för Joomla! om man har versionen 2.5 eller högre. Då behöver man inte använda vissa extra komponenter. Men för extra kontroll över inställningar som påverkar SEO, rekommenderar vi er att använda två av våra favorit SEO-komponenter för Joomla!:
• Sh404sef – Mycket bra komponent för Joomla! Den låter er göra mycket mer än bara SEO och det är mycket lätt att kontrollera den.
• Artio JoomSEF – Liknar sh404sef, men har en gratis version som gör att man kan testa funktionerna. Den är kanske inte lika användbar som sh404sef och svårare att ställa in rätt. Men det är ändå en kraftfull komponent som låter er få kontroll över element av inre sökmotoroptimering.